| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Borac

|
Posted: Wed Jan 18, 2012 11:03 am Post subject: |
|
|
majice su virtualne za sada..kada se poklope kozmicke sile postati ce zemaljske ...onda javim konkretne informacije _________________ www.citroenclub.hr |
|
| Back to top |
|
 |
Borac

|
Posted: Thu Jan 19, 2012 9:51 am Post subject: |
|
|
Jednog popodneva u veljaèi 2011. godine zazvonio je telefon u Hrvatskom športskom muzeju. Javio se ravnatelj muzeja prof. Zdenko Jajèeviæ kome i posveæujem ovu knjigu, a koji je nažalost nekoliko mjeseci poslije preminuo. U nekoliko prvih naših zajednièkih razgovora dobio sam dovoljno informacija i konkretnih pisanih i fotografskih izvora da potvrdim vlastitu želju da se konkretnije upustim u istraživanje o samim poèecima povijesti automobilizma u Hrvatskoj.
Poèetni strah zbog misli da æe biti teško pronaæi dovoljan broj izvora da se kvalitetno rekonstruira ova velika prièa ubrzo je nestao. Svaki novi materijal sa sobom je otvarao nove daljnje kontakte iz kojih su na površinu nicala egotièna sjeæanja i materijali. Pandorina kutija bila je otvorena, pred nama se ukazao jedan zaboravljeni svijet koji su èinili ljudi i dogaðaji iz naših gradova u ne tako dalekoj prošlosti , a ipak u potpunosti zaboravljeni od buduæih generacija. Od samih poèetaka istraživanja materije osjeæala se pozitivna energija zahvaljujuæi kojoj se materijal u kratkom vremenu oblikovao u konkretnu prièu. U samo 11 mjeseci velikog rada i truda došlo se je od ideje do pripreme za tisak.
Teško je prenijeti sve emocije koje su pratile rad na knjizi kao npr. kad vam potomci prvih automobilista otvaraju stare velike prašnjave obiteljske albume i pokazuju crno bijele fotografije svoji roditelja ali i djedova i baka. Te èudesno egzotiène fotografije prvih automobilista na ovim prostorima na poèetku prošlog stoljeæa nešto su najuzbudljivije èemu sam imao priliku prisustvovati u životu. Prièe i sjeæanja živih potomaka iz njihovog ranog djetinjstva upotpunile su èitav doživljaj.
Posebna zahvala Dini Miliæu Jakovliæu, Krešimiru Mišaku, Goranu Slaviæu, Leu Eleršeku. Željki Lazar i Saši Dmitroviæu koji su svojim tekstovima oplemenili knjigu i doprinijeli njenoj kvaliteti.
Svi dragi i ljubazni ljudi koje sam sretao po muzejima, arhivama i bibliotekama neprocjenjiva su vrijednost. Zahvaljujuæi njima neke prièe mogle su se „izbrusiti“ da najfinijih detalja. Nove tehnologije takoðer omoguæuju da se pronaðu raritetne informacije i fotografije ili barem njihovi izvori, pa sam i sam bio iznenaðen rezultatima pretraživanja ovog dijela hrvatske povijesti.
Rad na knjizi bio je poput slagalice od 1000 razbacanih komadiæa od kojih je neke prvo trebalo pronaæi a zatim s ostalima posložiti u jednu kompaktnu cjelinu. No sa svakim danom slika je dobivala potpunije obrise da bi na kraju pokazala jedan èudesan automobilistièki svijet jednog davno zaboravljenog graðanskog društva kada su se u kratkom razdoblju u raznim segmentima društva dogaðali tako revolucionarni pomaci da su zauvijek odredili buduænost ljudskog roda.
Koliko sam uživao na ureðivanju i pisanju ove knjige toliko mi je i žao da je sve tako brzo prošlo. Iskreno ne vjerujem da æu ikada više imati priliku raditi na jednom tako specifiènom, a nikad u potpunosti istraženom materijalu. Toliko nikad viðenog tekstualnog i fotografskog sadržaja, a da pokriva tako veliki vremenski period te da ima znaèaj za kulturni identitet hrvatske nacije neponovljiva je radnja.
Ipak na kraju ostaje veliko zadovoljstvo da æe i drugi ljubitelji ovog automobilistièkog dijela hrvatske povijesti imati priliku vidjeti i proèitati ovaj sadržaj-
Nadam se da æe se buduæi èitatelj knjige uranjajuæi u prièe neki davnih izgubljenih vremena prve mobilne gospode doživjeti kao nastavak jedne prièe na ovim prostorima koja traje neprekinuto veæ 111 godina i koja ako je sudeæi po vremenu u kojem živimo nema namjeru nikada završiti.
------------------
za 10-tak dana tekstovi ce biti lektorirani..u veljaci knjiga ide na prelom, a ako se zatvori financijska kostrukcija u ozujku bi mogla biti tiskana..naklada 1000 kom.... _________________ www.citroenclub.hr |
|
| Back to top |
|
 |
mj Mini Owner

Mini: Mini 1000 '71 Mk3 Posts: 137 Location: Zg-Remete
|
Posted: Thu Jan 19, 2012 9:50 pm Post subject: |
|
|
Pogledao sam izložbu i oduševilame. Mislio sam da puno znam o povjesti automobilizma u Zagrebu, ali sam shvatio nakon izložbe da nemam pojma. Bilježim se u naprijed za knjigu kad god da bude tiskana.  _________________ mj=minija |
|
| Back to top |
|
 |
Borac

|
Posted: Fri Jan 20, 2012 10:36 am Post subject: ... |
|
|
da cudesne stvari su se dogaðale na ovim prostorima..i sam sam ostao iznenaðen scenom... _________________ www.citroenclub.hr |
|
| Back to top |
|
 |
Borac

|
|
| Back to top |
|
 |
Borac

|
Posted: Sat Feb 11, 2012 11:06 am Post subject: .... |
|
|
zagrebacki zbor -marticeva ulica- 30-te...izlozba automobila i concours d elegance- biranje naj auta, zene odjece tj. cjelokupnog dojma
------------------------------------------
1914. godine u Zagrebu je evidentirano 90 automobila i 85 000 stanovnika.
U Beèu iste godine prometuje 7 000 automobila, a u Berlinu 9 000 automobila. _________________ www.citroenclub.hr |
|
| Back to top |
|
 |
Borac

|
|
| Back to top |
|
 |
Borac

|
|
| Back to top |
|
 |
Borac

|
Posted: Sun Feb 19, 2012 9:26 am Post subject: |
|
|
knjiga bi trebala krajem ozujka izaci iz tiska,
270 x 240 cm
400 stranica,
200 fotografija,
250 kartica teksta,
tvrde korice,
nikad i rijetko viðene fotke i tekstovi, _________________ www.citroenclub.hr |
|
| Back to top |
|
 |
Borac

|
|
| Back to top |
|
 |
Borac

|
Posted: Fri Feb 24, 2012 9:13 am Post subject: |
|
|
Ferdinand Budicki – zaboravljena ikona
Vjerojatno u novijoj povijesti Zagreba i Hrvatske ne postoji pojedinac koji je imao tako širok krug društvenoga djelovanja kao Ferdinand Budicki a da je ujedno, s druge strane, s vremenske distancije, u potpunosti marginaliziran od gradskih i državnih institucija.
Gotovo nevjerojatno zvuèi èinjenica da je o Ferdinandu Budickom saèuvano tek desetak fotografija i nekoliko medalja, a njegovo ime od 1993. godine nosi tek jedna mala marginalna ulièica u zagrebaèkom naselju Staglišæe. U literaturi, osim nekoliko stranica u monografiji HAK-a i Tehnièkog muzeja, te nekoliko novinskih èlanaka u prigodi obljetnica u dnevnom tisku, o Ferdinandu Budickom nema ni traga i ni glasa. Premda je umro 1951., kada je i pokopan na zagrebaèkom groblju Mirogoju, njegov grob danas ne postoji. Buduæi da su se potomci odselili u Švedsku i Englesku, o njegovu grobu nitko nije vodio brigu pa je uprava groblja prodala njegovo ukopno mjesto, a posmrtne ostatke ukopala u zajednièku kosturnicu na 12. polju mirogojskoga groblja, gdje s mnogobrojnim apstraktnim mrtvacima bez imena i prezimena leži osoba koja je Zagreb, tada uspavani gradiæ s 50 000 stanovnika na periferiji Austro–Ugarske Monarhije, u kojem su dominirale konjske zaprege, koèije, konjski tramvaji, omnibusi i bicikli, uvela u novo tehnološko doba.
Automobili, motori, bicikli, traktori, klaviri, pijanino, gramofoni, šivaæi i pisaæi strojevi, strojevi za pletenje, lonci za brzo kuhanje, fonogrami, namještaj – samo su dio asortimana koji je Budicki prvi ponudio graðanima Zagreba i Hrvatske. Proizvodi koji su bili sastavni dio europskoga društva postali su dostupni i na našim prostorima te tako zauvijek promijenili pojam graðanskoga društva i ukljuèili ove prostore u sveopæe šire društvene procese. Uz sve nabrojeno, Budicki je bio i suosnivaè velikoga broja gradskih i državnih institucija kao npr. Hrvatskog autokluba, Hrvatskoga sportskog saveza i Zagrebaèkog zbora (preteèa Zagrebaèkog velesajma). No sve navedeno nije bilo dovoljno da se u potpunosti vrednuju život i djelo ovoga velikog èovjeka. Da bismo bar donekle ublažili ovu povijesnu nepravdu i vratili podatke u kolektivno sjeæanje nacije jednog od malobrojnih velikana na polju tehnièke i športske kulture kojim se možemo ponositi u europskim okvirima, pronašli smo nakon dugog istraživanja u Europi i Hrvatskoj unuke i potomke loze Budicki iz èijih smo svjedoèanstva i obiteljskih fotoalbuma uspjeli rekonstruirati bogat i dinamièan životopis Ferde, kako su ga odmilja zvali Zagrepèani na poèetku prošloga stoljeæa.
. _________________ www.citroenclub.hr |
|
| Back to top |
|
 |
Borac

|
Posted: Tue Feb 28, 2012 9:29 pm Post subject: |
|
|
uskoro krece budicki gerila marketing s nocnim projekcijama fotografija u centru zagreba ! _________________ www.citroenclub.hr |
|
| Back to top |
|
 |
Borac

|
Posted: Thu Mar 01, 2012 9:54 am Post subject: |
|
|
vjekoslav heinzel -pobjednik prve utrke iz 1912 godine, predsjednik hak-a, gradonacelnik
[/img] _________________ www.citroenclub.hr |
|
| Back to top |
|
 |
minimalac Mini Owner

Mini: 1000 iz `70. Posts: 371 Location: Zagreb
|
Posted: Thu Mar 01, 2012 10:07 am Post subject: |
|
|
Upravo sam odslišao "ZAGREBAKI VREMEPLOV" na radio Sljemenu. Posveèen Ferdinandu Budickom. I upravo je pjesma "... ja sam Pero, ja, došao sam ti reæi da ideš k vragu i ti tvoj bicikl, požderi si ga ..."  |
|
| Back to top |
|
 |
Borac

|
Posted: Sun Mar 04, 2012 8:36 pm Post subject: |
|
|
uvijek vrte 2 iste recenice....no stize prava istina buaaaaaaaaaaaa
vinkovci _________________ www.citroenclub.hr |
|