| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
TURBO ST Mini Owner
|
Posted: Fri Nov 13, 2009 12:17 am Post subject: |
|
|
| K-not wrote: | | TURBO ST wrote: | | K-not wrote: | Cooper S-ov set. Sve što æeš ikada trebati.
Bez serva i èetveroklipnih èeljusti. Nepotrebni su.  |
S ovim se nebi složia  |
''SERVO ILI NE'' je tak' 'zlizana tema, da ne bi trebalo previše trošiti piksele, no ipak:
spomenuti servo se ugraðivao u SINGLE LINE sustav izmeðu glavnog koèionog cilindra i razdjelnika za lajtunge, uz spoj sa usisnom granom. Sami single line je u meðuvremenu doživio osuvremenjivanja u split diagonal i front to rear DOUBLE LINE sustave.
U front to rear, koji veæina nas preferira i iz više razloga ugraðuje kod up-dait-anja koènica (ali kod ugraðivanja uglavnom izbacuje nezgrapni prateæi servo i polugu koèione pedale) spomenuti cooper S-ov servo može se ubaciti u prednji koèioni krug i radi dobro (zadnje koènice ionako ne rade bog zna što kod naglog koèenja).
Malen je, pa se ne gubi bitno karting osjeæaj koèenja.
Skladniji je prostorno, pa manje smeta ( ali ipak smeta) od nasljednika kod neminovnih naknadnih ''šerafljenja'' po motoru.
Dobro ga je imati za šarf vožnju brdom i krugom, jer olakšava koèenje lijevom nogom i desnom nogom po principu peta-prsti.
No, budimo realni, tko se od nas tako vozi ?
S druge strane, prelistajte malo vaše fotke engine bay-ova minija na desetkama, pa obratite pažnju koliko pravih, èak natjecateljskih pila ima ugraðen prateæi servo. Možda manje od pola. Što to znaèi? Korištenje ili ne, je stvar OSOBNE navike i izbora.
Original je gotovo unobtainable, a za remanufakturne inaèice nitko nema u ponudi rezervne dijelove. I to SADA, u trenutku njihove prodaje. Kakva æe situacija biti poslije, samo nebo zna...
ÈETVEROKLIPNE ÈELJUSTI NA DESETKAMA?
Èitava poanta više manjih klipiæa je smještanje koèionog pritiska klipova bliže obodu diska i time poveæavanje kraka sile. To pak automatski stvara veæu silu koèenja po istom pritisku klipiæa. U grubo.
No, kod tanjuriæa za kavu od 7 i pol cola, o kakvom poveæanju kraka sile ugradnjom èetveroklipnih èeljusti u stvari govorimo ?! I nemojte mi tu sad o 7,9 cola, o nijansama u ohlaðivanju kod razlièitih pojedinaènih površina klipova i kod raznih materijala èeljusti itd... To je kod svakodnevne uporabe NEBITNO.
Prilagoðene èetveroklipne èeljusti od Honde Civic sa diskovima od 9 cola (da, idu i na dvanaestice) pojedu Cooper S-ove koènice, sa servom ili bez njega. A za desert se posluže i èetveroklipnim èeljustima na 7,9 cola samoventilirajuæim diskovima.
Ali to su BIG BRAKES on BIG WHEELS.
Za potrebe velike veæine nas zaljubljenika u 10 cola standardne dobre Cooper S-ove koènice su itekako dovoljno dobre koènice.
U cijeloj je prièi kod prelaska na 7 i pol cola diskove zapravo najbitnije promijeniti zadnje koèione cilindre na 5/8 cola, da kod naglog koèenja, bez obzira na dobar rasteretni ventil, ne blokiraju zadnji kotaèi.
A o servu... ..nemrem više ni sebe slušat kako mislim... |
Dobro, sve si ti ovo lipo napisa samo ovo igara u teoriji, ali u praksi nikako. Neznam kakve si minije vozia i kakvog voziš (mislim na motor), ali meni se u praksi to baš nije tako pokazalo. Mislim da su 7.5" diskovi dovoljni za 1000 eventualno 1300 ispušeni, kakvi se uglavnom stavljaju iz austina od kojih nijedan nema ispod 200000 km, uz šta naravno ide i stil vožnje. Ali tko stavlja 1300 da ga vozi pomalo? Savjet za njih vratite se na 1000 manje troše .
Znaæi ne govorim ovo sve na osnovi informacija pronaðenih na internetu ili iz nekih èasopisa.
Prvi primjer mi je curin mini - 1360 ccm sve ostalo tvornica pa i njoj se znaju pregriat ako se duže vozi po gradu. Jednostavno koènica postaje sve tvrða i auto sve slabije staje. A ja kad sidnem izguštat se, tri puta stisnem i adio brenza.
Drugi primjer, vozio sam estatea sa "raðenim" motorom (sada u inno-u), ništa spektakularno, u poèetku sa èetveroklipnim ventilirajuæim 8,4"od metroa na 13" i koènica je bila predobra, ali je mini bio neupravljiv po gradskim ulicama (grbama, na dobroj cesti savršen). Tako sam se vratio na 7,5" diskove "solid", 10" gume i problemu sa pregrijavanjem koènica. Još da napomenem u oba sluèaja vožen je servo od novijeg minija na poluge. Mislim da sa servom se ne dobiva (po mome mišljenju) ništa na kvaliteti brenze, više na ugodnijoj vožnji tj. na mekšoj koènici. Ali opet mini je dovoljno lagan i mislim da servo stvarno je nepotreban...
Treæi primjer je turbak, dobro ovo je sad pretjerivanje...
O tome neæemo, ali dosta puta je bilo situacija kad sam krivio volan i pedalu, a on i dalje ide.
Ja znam da mini ima samo 600-tinjak kg, ali prilikom koèenja sva ta masa se prebacuje na prednju osovinu, uz to još dodajmo i tkz. peti cilindar odnosno kompezator sile koèenja zadnjie osovine koji kod jaèeg koèenja propušta jako malu silu na zanja kola (ako je sve ispravno), pa na sve to jako mala površina diska, jednostavno se prebrzo zagriju, a nemaju se kako ohladit.
Tako, sve u svemu, moj savjet je 7,5" ventilirajuæi za sve priko 1000 ccm-a, pogotovo šta je mala razlika izmeðu 7,5" solid i 7,9" ventilirajuæi od minisporta.
I molim te K-not za ikakvu daljnu raspravu navedi šta voziš... |
|
| Back to top |
|
 |
Luka Mini Owner
Mini: 1979, 1000 SDL Posts: 76 Location: Imotski
|
Posted: Fri Nov 13, 2009 7:48 am Post subject: |
|
|
Lipo si ti ovo obijasnio Pera za one koji voze mini kao ti ili slièno. Veæinu ljudi na forumu sasvim je dovoljan doboš. Novi doboši i kvalitetnije gurtne su dovoljne za normalnu vožnju. Za motor 1300 , turbo i bilo kakv tjunig po meni prvi je što treba uzeti ventilirajuæe diskove sa razdiniom ventilom i sve ostalo što ide sa njim te riješiti geoetriju trapa. Kod brze vožnje veæ nakon 10 naglih koèenja u kratkom vremenu sa 120-150 km/h do približnog zaustavljanja temaparatura diskova je preko 300 stupnjeva. Vožnja na gurtnama veæ tada dolazi u pitanje kako bi auto stalo na svakom sljedeæem koèenju. Po meni bi i to trebalo presuditi o sastavljanju cijelog minija, naèin kako ga želite voziti i koliko èesto. Za normalnu vožnju i upotrebu kao da vam je to vozilo za svaki dan veæinu stvari može ostati tvornièki. Za one koji žele uživati u miniju, njegovim dražima pri brzom vožnjom, pogotovo u zavojima i strmim cestama treba uložiti u ventilirajuæe diskove i .......puno toga da uživaš
 _________________ Pozdrav |
|
| Back to top |
|
 |
TURBO ST Mini Owner
|
Posted: Fri Nov 13, 2009 8:23 am Post subject: |
|
|
Gledaj šta se tiæe doboša dovoljan je za minije koji se ne voze, a oni koji se voze za normalnu koènicu treba ih svako 3 mjeseca preštelat. A za pregrijavanje da ne govorim.
Kad voziš minija na 4 doboša uvik razmišljaš oæeš li iduæe koèenje se zaustavit...
Tako su doboši totalni minus. |
|
| Back to top |
|
 |
K-not Mini Owner

Mini: Inno 998 '70.,Inno 1275 '71.,Austin mini 1275 '71.,Rover mini MF '91 Posts: 160 Location: Zagreb
|
Posted: Fri Nov 13, 2009 10:20 am Post subject: |
|
|
Za doboše se slažemo, no, kad bi to sve bilo tako kako si ti napisa, onda bi se, uz glavne probleme vezane uz originalni Cooper S ( 1. pucanje prvih glava zbog prevelikih usisnih ventila - rješenje: promptno odreagirano reduciranjem dimenzija usisa, i 2. problem pregrijavanja motora - rješenje - pokušano razlièitim kilerima, termostatima, veæim remenicama pumpe itd.) navodio i problem potkapacitiranih koènica. Iz nekog èudnog razloga, taj se problem nikada ne spominje u kontekstu originalnog Cooper S-a. Tko zna zašto... Da sve ne bi ostalo na teoriji;
moj kompletno preraðeni 1380 sa Weberom, kardanima i full JK S/C, premda ga ne koristim za utrkivanje pistom, ide itekako dobro, a jednako se tako i zaustavlja sa Cooper S-ovim standardnim setom bez serva.
Da ne ulazimo u razlièite stilove vožnje, ( nitko od nas ne vozi defanzivno, ali se niti aktivno ne bavi utrkama s minijem ), i uz poštovanje prema splitskoj mehanièkoj naobrazbi i do it yourself snalažljivosti koja nam je dobro poznata, mislim da je tvrdnja da je Cooper S-ov koèioni set dostatan tek za hiljadarku neozbiljna, pa je i shvaæam kao pošalicu. To je zadnje od mene na ovu temu i lijepi pozdrav Splitu.  _________________ U nas je 'ajduka mozak k'o u æuka;
rjeèce dvije odjekuju na bini;
èuješ samo: mini, mini... |
|
| Back to top |
|
 |
Luka Mini Owner
Mini: 1979, 1000 SDL Posts: 76 Location: Imotski
|
Posted: Fri Nov 13, 2009 12:02 pm Post subject: |
|
|
za ostale problema vam teme možemo se èuti mob i razmjeniti mišljenja jer neke od navedenih problema sam i ima
Lp _________________ Pozdrav |
|
| Back to top |
|
 |
TURBO ST Mini Owner
|
Posted: Sun Nov 15, 2009 10:25 pm Post subject: |
|
|
| K-not wrote: | Za doboše se slažemo, no, kad bi to sve bilo tako kako si ti napisa, onda bi se, uz glavne probleme vezane uz originalni Cooper S ( 1. pucanje prvih glava zbog prevelikih usisnih ventila - rješenje: promptno odreagirano reduciranjem dimenzija usisa, i 2. problem pregrijavanja motora - rješenje - pokušano razlièitim kilerima, termostatima, veæim remenicama pumpe itd.) navodio i problem potkapacitiranih koènica. Iz nekog èudnog razloga, taj se problem nikada ne spominje u kontekstu originalnog Cooper S-a. Tko zna zašto... Da sve ne bi ostalo na teoriji;
moj kompletno preraðeni 1380 sa Weberom, kardanima i full JK S/C, premda ga ne koristim za utrkivanje pistom, ide itekako dobro, a jednako se tako i zaustavlja sa Cooper S-ovim standardnim setom bez serva.
Da ne ulazimo u razlièite stilove vožnje, ( nitko od nas ne vozi defanzivno, ali se niti aktivno ne bavi utrkama s minijem ), i uz poštovanje prema splitskoj mehanièkoj naobrazbi i do it yourself snalažljivosti koja nam je dobro poznata, mislim da je tvrdnja da je Cooper S-ov koèioni set dostatan tek za hiljadarku neozbiljna, pa je i shvaæam kao pošalicu. To je zadnje od mene na ovu temu i lijepi pozdrav Splitu.  |
Ako sve to imaš na i u motoru i cooperovi diskovi su ti dovoljni za to zaustavit nešto s tim motorom neštima. Tako bi ti bilo bolje to kvalitetno izmapirat ili izvadit taj motor jer ga je šteta habat odnosno potrošit na tako glup naèin.
A ako pogledaš malo po forumima rijetko koji mini sa jaèim motorom nema ventilirajuæi disk bilo to 7,5", 7,9" ili 8,4" (pa i više). |
|
| Back to top |
|
 |
K-not Mini Owner

Mini: Inno 998 '70.,Inno 1275 '71.,Austin mini 1275 '71.,Rover mini MF '91 Posts: 160 Location: Zagreb
|
Posted: Tue Nov 17, 2009 5:52 pm Post subject: |
|
|
| TURBO ST wrote: | | K-not wrote: | Za doboše se slažemo, no, kad bi to sve bilo tako kako si ti napisa, onda bi se, uz glavne probleme vezane uz originalni Cooper S ( 1. pucanje prvih glava zbog prevelikih usisnih ventila - rješenje: promptno odreagirano reduciranjem dimenzija usisa, i 2. problem pregrijavanja motora - rješenje - pokušano razlièitim kilerima, termostatima, veæim remenicama pumpe itd.) navodio i problem potkapacitiranih koènica. Iz nekog èudnog razloga, taj se problem nikada ne spominje u kontekstu originalnog Cooper S-a. Tko zna zašto... Da sve ne bi ostalo na teoriji;
Da ne ulazimo u razlièite stilove vožnje, ( nitko od nas ne vozi defanzivno, ali se niti aktivno ne bavi utrkama s minijem ), i uz poštovanje prema splitskoj mehanièkoj naobrazbi i do it yourself snalažljivosti koja nam je dobro poznata, mislim da je tvrdnja da je Cooper S-ov koèioni set dostatan tek za hiljadarku neozbiljna, pa je i shvaæam kao pošalicu. To je zadnje od mene na ovu temu i lijepi pozdrav Splitu.  |
Ako sve to imaš na i u motoru i cooperovi diskovi su ti dovoljni za to zaustavit nešto s tim motorom neštima. Tako bi ti bilo bolje to kvalitetno izmapirat ili izvadit taj motor jer ga je šteta habat odnosno potrošit na tako glup naèin.
A ako pogledaš malo po forumima rijetko koji mini sa jaèim motorom nema ventilirajuæi disk bilo to 7,5", 7,9" ili 8,4" (pa i više). |
Šta, opet se vraæamo s prakse na teoriju...?
Ajd' odluèi više što ti draže, meni je svejedno.
Other than that, bravo za zadnji post !
A, ako je sve u redu s motorom, što onda ? E, onda mora da ne znam vozit' !
Ma, bit' æe da ne znam vozit, evo, priznajem pred svima
Tako, èini mi se, bolje da te preduhitrim, prije nego zapoèneš novu temu...
Živ mi bija, i nemoj mi se više, bidan brinut' oko mene glupa, što uèinjeh motoru...  _________________ U nas je 'ajduka mozak k'o u æuka;
rjeèce dvije odjekuju na bini;
èuješ samo: mini, mini... |
|
| Back to top |
|
 |
majmum Mini Owner
Mini: nema vise Posts: 297 Location: split
|
Posted: Tue Nov 17, 2009 6:55 pm Post subject: |
|
|
nije bija nego bia i nije brinut nego brinit
kad vec ides po spliski...
nemoj te se raspravljat bezveze,svi imamo svoje poglede na minia i svi ga volimo a gefufne i cincilatore i kako ih ko namista to je manje bitno |
|
| Back to top |
|
 |
228HR
Mini: 1275 MK3 '76 Posts: 165 Location: Zagreb
|
Posted: Tue Nov 17, 2009 7:05 pm Post subject: |
|
|
E ljudi ajmo zavrsit ovu temu. Saznao sam da definitivno trebam dobose zamjenit za diskove. A sad s obzirom da sam financijski ogranicen gledam rabljene pa oce uletit 7.5 ili 7.9 samoventilirajuci ili ne vidit cemo. Svima Vam se od srca zahvaljujem na savjetima i pomoci.  |
|
| Back to top |
|
 |
Lignjun Mini Owner

Mini: '79 Special Posts: 105 Location: Zagreb
|
Posted: Sun Nov 22, 2009 3:39 pm Post subject: |
|
|
...Matt se vozi s najklasiènijim cooper s koènicama, bez ikakvog serva, a pod haubom ima 250bhp - s nitrom 310bhp, i kaže da mini staje odlièno. Pa vi sami prosudite kakve su nama koènice potrebne????  |
|
| Back to top |
|
 |
TURBO ST Mini Owner
|
Posted: Mon Nov 23, 2009 10:14 am Post subject: |
|
|
| Lignjun wrote: | ...Matt se vozi s najklasiènijim cooper s koènicama, bez ikakvog serva, a pod haubom ima 250bhp - s nitrom 310bhp, i kaže da mini staje odlièno. Pa vi sami prosudite kakve su nama koènice potrebne????  |
ma najbolji su doboši  |
|
| Back to top |
|
 |
buba_ze Član MCZ
Mini: Mayfair, 1983 Posts: 184 Location: Zenica
|
Posted: Tue Jan 19, 2010 10:58 pm Post subject: |
|
|
Rucna majka _________________ BubaZE team vozilice:
Fijakeri Victoria 1903 i 1906, slavonska kola 1957, fijaker custom made 2007, VW buba 1971, VW T2 1971, Mini 1983... |
|
| Back to top |
|
 |
buba_ze Član MCZ
Mini: Mayfair, 1983 Posts: 184 Location: Zenica
|
Posted: Tue Jan 19, 2010 10:59 pm Post subject: |
|
|
Mores je samo izvalit' _________________ BubaZE team vozilice:
Fijakeri Victoria 1903 i 1906, slavonska kola 1957, fijaker custom made 2007, VW buba 1971, VW T2 1971, Mini 1983... |
|
| Back to top |
|
 |
žile
Mini: austin mk2 1000 Posts: 11 Location: Split
|
Posted: Sat Feb 06, 2010 10:33 pm Post subject: |
|
|
Jelimiko moga više sjebat stvar nego onaj koji je stavija osan koèionih cilindara na auto od tri metra. Sve san stavija novo, pakne cilindre sredija sve štelunge, ruèna na treæi zub... dva dana je blokava u mistu a onda kad san triba naglo stat pogodija san auti isprid sebe na semaforu i slomija novu masku. Prva stvar koju æu ugradit su diskovi i neæu žalit novce samo da više ne igran DA NE sa životon. _________________ teoretièar zna sve, ne napravi ništa
praktièar nezna ništa, a napravi sve |
|
| Back to top |
|
 |
jiuer7845
|
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|