Home - FAQ - Search - Memberlist - Usergroups - Register - Profile - Log in to check your private messages - Log in

somaistotka

Post new topic   Reply to topic    mini club zagreb Forum Index -> Općenito
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ludak

PostPosted: Mon Jan 17, 2011 11:40 am    Post subject: somaistotka Reply with quote

pa ovako,posto sam se uputil u neka kvazi slaganja,zanima me ako itko zna razliku izmedu 'normalnih' somaistotka stavljanih u austine i speciale sa (kolko sam do sad zakljucil) 202 glavama i onih stavljanih u midgete koji su koristili 998 cooper glave u kombinaciji sa visokokompresionim klipovima...?Confused
e sad posto je tema dosta delikatna i malo ljudi se uopce ikad fokusiralo na somaistotke(do nedavno) zanimalo koje su bregaste stavljane u 998 coopere sa 295/206 glavama i jesu li one ista slicnog(ako ne i istog) onima u 1098-icama?
tolko za sad... ak neko ima kakve korisne linkove slobodno neg da,dosta sam vec trazil i pital al bezuspjesno :S

(nez jel pitanje za cijeli topic admin premjesti ak vec ima slicna tema)

ludak
K-not
Mini Owner

Mini: Inno 998 '70.,Inno 1275 '71.,Austin mini 1275 '71.,Rover mini MF '91

PostPosted: Mon Jan 17, 2011 5:30 pm    Post subject: Re: somaistotka Reply with quote

ludak wrote:
koje su bregaste stavljane u 998 coopere sa 295/206 glavama i jesu li one ista slicnog(ako ne i istog) onima u 1098-icama?

Na Cooper-a 998, Mk2 MG Midget-a i Mk3 Sprite-a (oba 1098 cc) stavljana je ista glava, tj 12G295/206.

998 Cooper-ova bregasta bila je AEA 630 (pin-drive (odnosno peg-drive), ukupnog ''trajanja'' 252 stupnja), koja se isto koristila na Mk1 Midget-u i Mk2 Sprite-u (oba 1098 cc).

Postoje barem tri razlièite varijante klipova koji su išli na 1098 motore;
dva ''dishana'' od 3cc i 7cc i jedni flat top sa istim karikama kao i na Cooperovim ''špièastim klipovima'' (3 kompresivne i jedna uljna, identiènih visina kao i kod Coopera 998). Ta zadnja varijanta išla bi u kombinaciji sa 12G295/206 glavom velikih kompresivnih komora i AEA 630 bregastom sa produljenim trajanjem ispuha u odnosu na ''tuplje'' bregaste, koje su stavljane u kombinaciji sa 12G202 glavom i udubljenim klipovima.

Te litanije bitne su samo ako se slaže standardni i sasvim prosjeèni motor. S druge strane, ako èovjek veæ slaže generalku, pa se malo pozabavi kombinatorikom kod naruèivanja veæ ionako nužnih dijelova, od 1098 ++ cc na kraju može ispasti zvjerka koja pojede standardnog Cooper S-a...
Back to top
View user's profile Send private message
ludak

PostPosted: Mon Jan 17, 2011 10:13 pm    Post subject: Reply with quote

Zahvaljujem mnogo *HI*
tocno me to zanimalo! naci 206/295 + flat tops + AEA 630?
tel bi serijsku,provjerenu masinu za svaki dan odnosno neku pouzdanu snagu...
A koja je bregasta stavljana u 1098-ice koje su koristile 202 glavu?
Brut mi je obratil paznju na mogucnost postojanja razlike u tezini zamasnjaka medu njima???
issigonis
Mini Owner

Mini: inno cooper 1300,inno cooper 1300export,Red Hot,MK3 1000,inno cooper 1300export(Seneffe)

PostPosted: Mon Jan 17, 2011 10:23 pm    Post subject: Reply with quote

takve stvari su se dosta slagale pojavom prvih minija.procitaj si malo Speedwell-ove specke za takve motore...Wartburg je goli ku..c kak ovi dime(...pa ak ti to ne smeta Smile ),ali su im performanse zbilja zadivljujuce,cak nevjerovatne za tu snagu...
ludak

PostPosted: Tue Jan 18, 2011 10:22 am    Post subject: Reply with quote

a svjestan sam toga Very Happy ali i ovak ce bit u najgorem slucaju ko GT, a (nadam se) nebi trebal dimiti i nebi se trebal brinuti za sarafljenje svaki tjedan,a to je nesto sto ocu-za svaki dan... nacital sam se calverovih i russelovih èlanaka o podcjenjenosti somaistotke koji zbilja prikazuju fascinante rezultate,ali ova provjerena kombinacija + obièan stage 1 mi zvuci dovoljno zadovoljavajuce... ili sam samo previse optimistican? Laughing
Post new topic   Reply to topic    mini club zagreb Forum Index -> Općenito All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum