Home - FAQ - Search - Memberlist - Usergroups - Register - Profile - Log in to check your private messages - Log in

uljeeeeee

Post new topic   Reply to topic    mini club zagreb Forum Index -> Općenito
View previous topic :: View next topic  
Author Message
MatejmR
Mini Owner

Mini: MkIV 77'

PostPosted: Wed Jul 29, 2015 8:32 pm    Post subject: uljeeeeee Reply with quote

E trebam olio, neš mi curi na semeringu pa moram imati piksu sa sobom.
Danas sam prošao par INA par Lukoila, Auto krešo, jok !

Sutra cimam intercars, gdje još da pogledam ?

onak treba mi hitno jer idem sutra na cijelodnevnu vožjnu starom cestom Search Clapping
tnx
MatejmR
Mini Owner

PostPosted: Mon Aug 03, 2015 9:58 pm    Post subject: Reply with quote

ps: Ima u intercarsu F-flow olio 20W50 ..od comma-e.. 30 i neš kuna litra.
Bile su još 2 in stock prije par dana.
MatejmR
Mini Owner

PostPosted: Mon Aug 03, 2015 9:59 pm    Post subject: Reply with quote

pardon X-flow Very Happy
issigonis
Mini Owner

Mini: inno cooper 1300,inno cooper 1300export,Red Hot,MK3 1000,inno cooper 1300export(Seneffe)

PostPosted: Tue Aug 04, 2015 7:10 am    Post subject: Reply with quote

Kaj si ne negde pogledaš Castrol GTX HIGH MILEAGE 20W-50 (tzv "crni" castrol) ili takoðer Castrol 15/40(upakiran u bijeli kanistar)???

i jedno i drugo odlièno ulje za naše kramice.a najbitnije -imaš ga kupit di hoèeš.
èak se Castrol uz Duckhams (kao drugi izbor) i u Haynes-u èesto spominje (20W50 ili 15W50)

Ja sam i bijelog Inno Coopera i plavoljubièastog zbilja puuuuuno navozal sa tim Castrolom. *F1*

ne znam jel postoji još INA diskont na radnièkoj.
Tam je bilo njihovog pekmeza 20/50 i to po "diskontnoj" cjeni.

meðutim Inu nebudeš svugde našel u toj gradaciji.èak je nisu po zimi prodavali (osim na pumpi u Kranjèeviæevoj neke zalihe).Tak i sa Comma uljem isto.

Kako god bilo nakon 5k ga je najbolje hitit van Smile (znaèi 3-4-5 put na godinu,pa si navleci doma koji kanister više da se ne zaj..avaš stalno tražeèi ulje okolo)

Drinks or Beer
Fakin
Mini Owner

Mini: 1000 '71, 1000 '76, Cooper S '71

PostPosted: Thu Aug 06, 2015 4:09 pm    Post subject: Reply with quote

Ma ljudi, bilo koje mineralno ulje, uli i vozi! Nemojte previše razbijati glavu s tim.
Ipak ne vozimo aluminijski motor iz 2014-ste nego Minijev motor koji je dizajniran 1950-ih godina kad je suncokretovo ulje bilo bolje od motornog...
Samo ulij i *F1* i to je to.
Na druge stvari bolje obratiti pozornost. Recimo da motor ima bolju kompresiju, paljenje, filtere, uštelanost, itd..
Mini Owner

Mini: Ljubo Custom 12'75, GT/XE

PostPosted: Fri Aug 07, 2015 6:40 am    Post subject: Reply with quote

Bas to kaj Fakin kaze! Na Sparesu cak nude i polusintetiku tak da imas jos veci izbor Wink
Ali cinjenica da se ulje nadoljeva ne znaci da ga se ne treba mijenjati Rolling Eyes
MatejmR
Mini Owner

PostPosted: Fri Aug 07, 2015 8:25 am    Post subject: Reply with quote

Lani kad sam mazio i pazio motor nakon generalke sa Comma s hepanolom itd. itd. mi se razletio leteæi tak da nas je cobra11 skupljala po autoputu (doslovno)
Sad sam reko NEMA ! dobit èeš što èeš dobiti kotrljaj se pi%da ti strinina.

Èak mislim da miniji vole da ih se gazi i da "ne vole preveliku pažnju". Confused Unknown Tvrdi englezi, što ih više touèeš to su sretniji *FOCUS*
issigonis
Mini Owner

Mini: inno cooper 1300,inno cooper 1300export,Red Hot,MK3 1000,inno cooper 1300export(Seneffe)

PostPosted: Fri Aug 07, 2015 11:43 pm    Post subject: Reply with quote

Davno je jedan nas kompic (Marijan Benic) jos iz ere MMKSa goviril da cim ga "jace" stisces,vozis ,to duze minic traje Laughing ...kod njega je to za cudo bila istina...kod vecine bas i nije Sad( osim kod Brutalca,on se katapultira i gasssss Very Happy )
mj
Mini Owner

Mini: Mini 1000 '71 Mk3

PostPosted: Mon Aug 10, 2015 11:53 am    Post subject: Reply with quote

MatejmR wrote:
Lani kad sam mazio i pazio motor nakon generalke sa Comma s hepanolom itd. itd. mi se razletio leteæi tak da nas je cobra11 skupljala po autoputu (doslovno)
Sad sam reko NEMA ! dobit èeš što èeš dobiti kotrljaj se pi%da ti strinina.

Èak mislim da miniji vole da ih se gazi i da "ne vole preveliku pažnju". Confused Unknown Tvrdi englezi, što ih više touèeš to su sretniji *FOCUS*

U potpunosti se slažem s Tom territory *F1*
gregor.tm
Mini Owner

Mini: MK1 traveller 66, mini turbo, ženin mini ;-), Elf, Spity,...

PostPosted: Wed Aug 19, 2015 8:39 am    Post subject: Reply with quote

Na žalost se u ovom topicu nemogu složiti sa veèinu odgovora.
Ulje za minija je veoma bitno!!!! Dakako je veliki problem gdje i kako dobiti dobro ulje u našim prostorima, mada veèina još uvjek misli, da je dovoljno samo da je to mineralno i 20/50.... ali na žalost nije sve samo u tome!!!
Zabrinjava me, pošto se èesti kvarovi na motoru ne povezuju sa kvalitetom ulja. Uvjek je krvi materijal, loši kvalitet djelova, majstora itd.... a zaboravlja se na ulje.
Vjerujem da bi se i mnogim motorima produžio vijek ako bi vlastnici znali za bitnost dobrog olja.
Za sve, koji imaju minije po garaži i voze se samo nedeljom onda je OK i INA itd... ali ako se sa minijem ozbiljno vozite, onda nikako nemojte uljivati unutra bilo šta, samo da je mastno.
Mini koristi isto motorno ulje i za menjaè, dakle sinhrone itd. Ja samu 20 godina testirao dosta razlièitih ulja i mogu vam reèi, da koristim samo još jedno ulje, uslovno i drugo. Prvo je Millers a drugo Castrol Classic. Naravno nema ga na našim policama, pa ga tako vozim iz GB za sve kojim je stalo do naših dragocjenih motora.
Na veliku žalost povoljno a još uvjek odlièno ulje od Uniparta se više ne proizvodi zbog bankrota, a Duckham, koji se skoro uvjek navodi u Haynes Manualu se ne proizvodi sigurno veè više od tri ili èetri godine.

Mislim, da je dovoljno dobar podatak, da Swiftune mašine koriste samo Milersa, a njihovi motori koštaju od 26.000 funti pa na gore.
Èak i moj poslednji razgovor za Bill Richardom živuèom legendom je bio vezano za ulja. zakljuèak je bio veoma jasan. strogo me je pogledao i rekao: Pazi koje ulje koristiš!!!!
Fakin
Mini Owner

Mini: 1000 '71, 1000 '76, Cooper S '71

PostPosted: Wed Aug 19, 2015 2:09 pm    Post subject: Reply with quote

To što govoriš je OK ali po meni samo za tuned and high performace engines.
Mini Owner

Mini: MK1 traveller 66, mini turbo, ženin mini ;-), Elf, Spity,...

PostPosted: Thu Aug 20, 2015 8:15 am    Post subject: Reply with quote

Moje stajalište se odnosi na sve motore, tako std, kao i tunirane.
Pogledajmo npr. motore iz Metroa..... bili su minijevi, jel tako? ali za njih se je tvornièki predpisivalo modernije ulje 15/40 i èak polusintetika kasnije. rezultat???? ležajevi u menjaèima su se raspadali, itd. .... miniji iz 90 masovno su stradali na sinhronima..... zašto? uglavno zbog ulja.

skoro za sve minije koje sam godinama servisirao imam podatke koje ulje su sipali, km i u fotografijama evidenciju sa servisa, kvarova, grešaka itd... i mogu tvrditi, da ulje ima bitni ulogu.

OK, sve to je grubo opisano..... ali npr. evo moje prièe iz ovog ljeta.

U ženinog plavog minija odluèio sam staviti potpuno std. 998 motor. kako sam bio kratak sa vremenom i to napravio tek noè pred balkanskom minijadom nisam imao vremena da motor provozam i uhodam sa slabijim uljem i onda zamenim sa boljim. unutra sam stavio zamjenu koju sam dobio za unipartovo ulje iz GB!!! rekao sam valjda èe biti OK do BG i nazad. rezultat? pritisak ulja je bio celi put OK ali kad kod sam stao kod naplatnih kuèica pritisak mi je pao na 15 a na putu nazad na 10 a doma na 5!!!!
Sorry
U isti motor sam dao Millersa i pritisak mi je cijelo vrijeme OK.... to znaèi samo za 1500km ulje je totalno izgubilo svoju snagu mazanja.

U svakom sluèaju moje mišljenje je da se u minija ipak isplati sipati bolje ulje, naravno ako se ne vozite samo na vikend vožnje.
Mat Black
Mini Owner

PostPosted: Thu Aug 20, 2015 8:53 am    Post subject: Reply with quote

12 godina u svoj mini ulijevam polusinteticko Ulje Selenia HPX 20W-50
ule mjenjam svake 3-4 god znaci svakih cca 20 000 km kad mi padne na minimum ja dodam cijelu litru unutra kad potrosi opet
Na koji nacin ja mogu testirati ulje osim da izvucem sipku i vidim koliko ga ima
vozim se svaki dan i napravio sam preko 70 000 km
oni koji me poznaju znaju da stvarno ne zalim auto, nikad mi se nista nije pokvarilo i nikada nije bilo potrebe da se nesta mjenja na motoru

moja je teorija da skupi i kvalitetni auti se kvare u 5% prodanih
jeftini i nekvalitetni se kvare u 50 % prodanih

ako si imao srece da upadnes u onaj dio statistike koji se ne kvari super a ako upadnes u onaj drugi visit ces kod majstora pa makar i Rolls-Royce kupio
View user's profile Send private message
Post new topic   Reply to topic    mini club zagreb Forum Index -> Općenito All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum