| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Fakin Mini Owner

Mini: 1000 '71, 1000 '76, Cooper S '71 Posts: 2034 Location: Zagreb
|
Posted: Wed May 27, 2009 8:10 pm Post subject: Dihtanje poklopca diff-a - oprez ! |
|
|
Listajuæi po jednom starom broju Mini Magazina naišao sam na zanimljiv text o raskapanju getribe.
Za sve one koji se upuštaju u raskapanje ali i sklapanje neka dobro prouèe ovaj isjeèak.
Ukratko: na sve getribe napravljene poslije 1979, pogotovo A+, ne stavlja se dihtung izmeðu kuèišta getribe i poklopca diff-a nego samo diht-masa.
|
 |
gregor.tm Mini Owner

Mini: MK1 traveller 66, mini turbo, ženin mini ;-), Elf, Spity,... Posts: 998 Location: Maribor SLO
|
Posted: Thu May 28, 2009 9:30 am Post subject: |
|
|
vjeèna dilema kod getriba po raznim forumima.... staviti taj gasket ili ne.
upravo danas me èeka taj posao da odradim.
hvala na info!
G _________________ www.miniforum.si |
|
| Back to top |
|
 |
gregor.tm Mini Owner

Mini: MK1 traveller 66, mini turbo, ženin mini ;-), Elf, Spity,... Posts: 998 Location: Maribor SLO
|
Posted: Fri Jun 19, 2009 8:02 am Post subject: |
|
|
zanima me iskustvo drugih i mišljenje vezano uz dihtung.
osobno se nebi previše osvrtao na dihtung ili ne..... glavno je da sa shims- podložkama staviš sve u toleranciju.
prošli mjesec sam rasturio 4x tvornièke getribe. sve su imale dihtunge i razlièite podložke. vjerovatno su poklopac diffa zatezali bez šablona i unutra bacali podloške po osjeèaju. _________________ www.miniforum.si |
|
| Back to top |
|
 |
Fakin Mini Owner

|
Posted: Fri Jun 19, 2009 9:57 am Post subject: |
|
|
Cijela poata je da poklopac pravilno stisne lagere difa da ne bi imali lufta i okretali se u kuèištu. Kao što se meni desilo ... _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
gregor.tm Mini Owner

|
Posted: Fri Jun 19, 2009 11:02 am Post subject: |
|
|
toèno tako..... ali da nema lufta imaš podloške raznih debelina i njih stavljaš dok nedoðeš na željeni razmak.
puno više se mi sviða to raditi sa shimsima nego dihtunzima. _________________ www.miniforum.si |
|
| Back to top |
|
 |
Fakin Mini Owner

|
Posted: Fri Jun 19, 2009 11:13 am Post subject: |
|
|
Nisi me skužio. Dihtunzi izmeðu velikog, glavnog poklopca diffa a ne ona dva mala kroz koje izlaze osovine.
Sa shim-ovima daješ boèni preload na lager koji treba imati odreðeni iznos (ovisi èak o vrsti lagera) dok sa velikim poklopcem stišæeš vanjski prsten lagera dakle uzdužni pritisak. Èak i ako staviš odgovarajuæe shim-ove lager æe ti imati luft izmeðu kuèišta getribe i poklopca diffa, dakle cijeli diff cage æe plesati napred natrag.
Zamisli si situaciju kad bi stavio dva puta deblji dihtung što bi se desilo. _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
gregor.tm Mini Owner

|
Posted: Fri Jun 19, 2009 11:26 am Post subject: |
|
|
imaš pravo. neznam kako sam ja prešao na poklopce za polosovine.
ipak mi je interesantno, da tvornièki svi imaju dihtunge. mada su originalne jako, jako tanje nego u bilo kojem pa makar originalnom setu dihtunga. _________________ www.miniforum.si |
|
| Back to top |
|
 |
rusimir Mini Owner

Mini: Estate Posts: 290 Location: Zadar <-> Zagreb
|
Posted: Fri Jun 19, 2009 12:06 pm Post subject: |
|
|
Iz iskustva rastavljajuci masine motocikla pogotovo starih (jawa, mz, gilera...) kad god bi se stavila diht masa slabije dihta - nakon negog vremena ako giht masa nije dobro uhvatila hoce i ulje procuriti tako da sam uvijek ako nije bilo za kupiti brtvi pravio brtve i uvijek bi se pokazalo puno bolje!
jedini je problem ako je brtva deblja a npr treba pritisnuti lezaj, ali onda brtva od tanjeg materijala i problem riješen!! _________________
|
|
| Back to top |
|
 |
|