Home - FAQ - Search - Memberlist - Usergroups - Register - Profile - Log in to check your private messages - Log in

Lockheed Remote Vacuum Servo za MK3 Cooper Sa

Post new topic   Reply to topic    mini club zagreb Forum Index -> Općenito
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Marko
Mini Owner

Mini: Austin Mini 71

PostPosted: Fri Dec 30, 2011 5:35 pm    Post subject: Lockheed Remote Vacuum Servo za MK3 Cooper Sa Reply with quote

Kao što naslov govori, ovaj topic vezan je uz problematiku s kojom sam se upoznao nedavno, iako sam navedeni servo naruèio prije cca dvije godine iz Minisparesa.

Topic æe ponajviše interesirati vlasnike starijih minija sa Single Line koèionim sustavom, jer je ovaj servo namjenjen upravo za njega. Iako je Single Line u osnovnoj varijanti pomalo zastario, uz nekoliko "must have" dodataka (pogotovo ako kanite koristiti 7.5' diskove), pokazuje novo lice. Tu podrazumjevam naravno 7.5' diskove, Adjustable Bias Valve te navedeni Servo o kojemu je dalje rijeè.

Kako je dosta rijedak, buduæi da se ugraðivao Mk3 Cooper Sa i 1275 GTa (nadopunite me ako mi je nešto promaklo), do informacija se ne dolazi iz prve ruke. Istina - remote servoi sa mk1 i mk2 su slièni, no takoðer rijetki primjerci, te makar vrlo slièni ovome, nisu isti. Problema ne bi bilo kada bi se uz njega dobila primjerena dokumentacija o ugradnji (ja ju nisam dobio), skupa sa ispravnom periferijom. Taj problem je zapravo razlog radi èega s vama želim podjeliti informacije koje sam sakupio kako bi buduæi kupci istog uštedjeli vremena i živaca.

Minispares nudi trenutno kit koji je nešto drugaèiji nego kada sam naruèivao te je nadopunjen sa bakrenim lajtunzima.

E sada, kada to sve raskopate shvatite da:
a) servo ima dva umjesto tri vijka koji služe kao prihvati a nosaè tri rupre za prihvate
b) da ne znate kamo s nosaèem jer rupe, kut i pozicija jednostavno nisu pravilni
c) da vam i dalje nedostaje jednosmjerni Air Valve
d) da nemate adekvatne upute (list papira sa skicom što ide gdje)

Krenimo redom:
Kada malo proguglate, saznajemo da dotièni servo možete kupiti od AP Lockheeda, Delphia, Powertunea, Rat-a itd. Radi se naravno o reprodukciji koji se radi za mnoga vozila, pakira po potrebi u razne kutije pod raznim imenom, te naravno naplaèuje razlièito. Razlika je u boost faktoru tj snazi pojaèavanja pritiska. Kod MK3 servoa radi se o faktoru 1.9x dok su raniji primjerci (MK1 i MK2) bili 1.6x.

Primjer pakiranja pod nekim takozvanim Powertune brandom:

Navedeno upuèuje na èinjenicu da sa servom dolazi univerzalni nosaè koji je suvišan. Ovo je ispravan nosaè te ga se naruèuje zasebno:

http://www.minispares.com/Product.aspx?ty=pb&pid=33141&title=

Ono što u kitu takoðer nedostaje je jednosmjerni ventil koji se montira imeðu usisne grane i vakuma na servu:

http://www.minispares.com/Product.aspx?ty=pb&pid=36307&title=

Ujedno sam našao i ispravne upute sa toènim opisom pozicjoniranja (koje nisam dobio sa servom) te nekoliko zgodnih ilustracija na koje sam naišao u potrazi. Ovo su sam najbitnije slike, te ako nekome treba PDF uputa, neka me PMa.

A ovo su ilustracije tog serva iz neke enciklopedije. Ovo je zgodno, jer kada zapravo prouèite njegov naèin rada, upute vam skoro pa i ne trebaju. Ima dosta takvih skica po netu, no ove su mi upale u oko kao najjasnije:

Nadalje, zanimljv èlanak iz Classic Car magazina o ugradnj tog serva:

Ovo su recenzije nekih magazina:

Practical Classics Magazine in Nov 07:
"Is it worth fitting? Lord yes. While I have no scientific evidence to back up my findings, post-modification the vehicle's stoppers feel more than up to the job required of them"
"The brakes are now comfortably positive, with an increase in controllable retardation and an absence of grabbing or or lock-up"
"All in all, I believe I've successfully brought the brakes up to 21st Century standard with this servo"

Retro Ford Magazine:
"The kit we used was Ratsport's remote servo. It cost £139.95 which is a bargain considering the results it gave. Its quite a comprehensive kit too, as the servo is supplied with a brake pipe (complete with unions fitted), vacuum pipe and a one way valve"
"Nick was simply in awe of the difference the kit made, commenting on the much better feel and control"
"Overall the kit wasn't too difficult to fit, so long as you're OK on the spanners you shouldn't struggle"
"Its a top notch kit and at just £139.99, its a small price to pay for the drastic improvement it makes"

Ujedno pozivam znalce na konstruktivnu kritiku. Trenutno jedini problem koji vidim je ovaj 'U trap' odnosno zavijutak prije ventila radi prevencije sljevanja benzina. Naravno, za njega se teško nalazi mjesta te se pitam je li stvarno potreban, mislim, ipak je tu vakum pa sto god se slije, trebalo bi se i vratiti ili ispariti?

Struka trvdi da jedno i drugo nije potrebano, te da je dovoljno staviti samo ventil. Dojmove podjelim nakon ugradnje.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Lilihip
Mini Owner

Mini: 1964 Morris 850

PostPosted: Sat Dec 31, 2011 8:42 pm    Post subject: Reply with quote

lijepa recenzija, hvala na trudu!
mislim da U trap moraš napraviti, èak i noviji tipovi serva imaju U trap
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
gregor.tm
Mini Owner

Mini: MK1 traveller 66, mini turbo, ženin mini ;-), Elf, Spity,...

PostPosted: Mon Jan 30, 2012 10:30 am    Post subject: Reply with quote

hvala na reportaži.
upravo se pripremam montirati takav servo.
kad ga namontiram, javljam moja iskustva.
Post new topic   Reply to topic    mini club zagreb Forum Index -> Općenito All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum