| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Brutalac Mini Owner

Mini: Ljubo Custom 12'75, GT/XE Posts: 2172 Location: Novi Zagreb
|
Posted: Wed Feb 09, 2011 8:21 am Post subject: |
|
|
Moram stat na Vajzovu stranu sto se tice ulja jer je ulje zamjenjeno...stavili smo el. pumpu benge i zamjenili ulje i filter...zasto je iznad max. ne znam
A ovo sto se tice viska stvari to je stara stvar da Vajz uvjek vozi hrpu govana u autu  _________________ Might have 16 valves but still a mini! |
|
| Back to top |
|
 |
vajzgaj Član MCZ
Mini: Zlatko iz '78, somiè ko kuæa Posts: 155 Location: maksimir
|
Posted: Wed Feb 09, 2011 1:39 pm Post subject: |
|
|
Zahvaljujem professeuru na detaljnoj analizi (popraèenoj foto dokazima) Moram naglasiti da sam izrazito zadovoljan dosadašnjim ekaboratom, a radi èega smo u konaænici i zatražili struèno mišljenje minimudraca.
Radi što toènijeg i preciznijeg nastavka provedenih ispitivanja moja malenkost ima dužnost oèitovati se na gore navedene navode.
1. STANJE ULJA U MOTORU?
Sukladno naputku mudraca mini komune, a kako je to veæ ranije izneseno u ovom topicu, promjenjeni su svi lajtunzi (bakreni i gumeni) koji povezuju tank s motorom vozila, te je zog osnovane sumnje da propušta benzin zamjenjena standardna pumpa benzina sa novom elektriènom(privremeno radi testa).
Sukladno haynes manualu, pritom je zamjenjeno svo ulje i filter ulja, sa novim unipartovim 20W50, a èiji ostatak od 5L stoji kao dokaz u gepeku Zlataka, te je isti ovjekoveèen u prethodnom postu od strane professeur-a
Tu je zanimljiva èinjenica da je prilikom zadnje analize ulja bilo preko max., a što je bio identièni sluèaj i prije zamjene pumpe benzina, kada je kolièina ulja kostantno pokazivala maximalne iznose iako isto nije bilo nadoljevano mjesecima (a što je i bio jedan od razloga koji je upuæivao da pumpa benzina propušta bengu u ulje, te da ju upravo zato treba zamjeniti).
2. FILTER ZRAKA?
filter zraka je nedavno zamjenjen novim standadnim-naranèastim kupljenim u minisparesu
3. TERMOSTAT?
Prema mojim spoznajama termostat bi trebao biti onakav kakav je inicijalno postavljen u set up motora, osim ako eventualno nije u suradnji i uz suglasnost dragoga mi druga i velikog mini mudraca kinfa zamjenjen u njegovoj garaži prilikom prethodnog testiranja (krivi prikaza nezagrijanosti motora, a što smo zajedno rješavali unatrag godine dana kada smo došli do zakljuèka da je za sve bio kriv neispravni stabilizator napona aka voltage stabiliser).
Ili ako je drugi mudrac aka zlatkov doktor od mehanike, možda samincijativno mjenjao isti bez moga znanja prilikom jedne od posjeta.
4. "PREKOMJERNA" TEŽINA "NEPOTREBNIH" STVARI U IZNOSU OD 24kg
Prejudicionalno ovdje moram spomenuti, da je vajz sitne graðe i da teži okvirno 68kg žive vage(što je ispodprosjeèna težina mini vozaèa), kao i to da se u veæini sluèajeva vozi sam u Zlatku, tako da spomenutih, "prekomjernih" 24kg nebi bitnije trebalo utjecati na poveæanu potrošnju.
Takoðer se ovdje moram osvrnuti na izjavu "nepotrebne" i to na taj naèin da æu sve to "smeæe" sa navedene fotke morati takasativno navesti kako bih pokušao objasniti zašto se isto nalazi u Zlatku.
FOTKA 1
1. košarkaška lopta marke spallding s potpisom dražena petroviæa / jer je dražen najveæi hr. sportaš svih vremena i jer se bavim košarkom, što u konaænici održava i moju kilažu podobnu za smanjenu potrošnju
2. sobna antena / NEPOTREBNO - vozim ju veæ dva tjedna frendu, al nikak da ga æopim da mu je poklonim)
3. rezervno ulje / preostali dio od izmjene koji služi za eventualnu nadopunu, ipak je ulje krv zlatkova
4. rezervni antifriz, cca 0,5L /zima je, ništa bez antifriza
5. mali kišobran / NEPOTREBNO al nikad je nepraktièno nositi sa sobom veliki kišobran
6. veliki kišobran / za svakog vozaèa i družicu mu više nego potrebna alatka (efikasniji od malog kišobrana) za izbjegavanje upale pluæa, gripe i drugih boleština, a da ne govorim da je ambrela za svaki engleski auto kulturološki prioritetna (standardna rols i bentley oprema)
7. rezervna lamela / NEPOTREBNO, ali jebi ga nikad se ne zna
8. kablovi za paljenje / aka kablovi za reanimaciju i oživljavanje zlatka kad mu baterija ode jer su svijetla ostala upaljena jer sam se žurio na sud
9. doktorska torba s priruènim alatom / bespredmetno ... osim ak nisi žena
10. torba sa auto kozmetikom / bespredmetno ... osim ak nisi naslijedio minija i boli te k.. za njega jer bi raðe vozio bubu
11. torbica sa sitnijim potrošnim djelovima tipa osiguraèi, platine i sl. / nažalost nemamo svi garažu il tak neš, a i uvijek dobro doðe
12. ukrasna kapa od prošlog volana (hvala ti što si ju našao, ispizdio sam tražeæi je, a sve kak bi je iskompletirao sa starim drvenim volanom koji prodajem veæ odranije ZAINTERESIRANI SLOBODNO PROVJERITE na http://www.miniclubzagreb.hr/Forum/viewtopic.php?t=1148)
13. reflektirajuæi trokut / obvezno sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama NN br. 54/07, 23/08 i 11/10
14. tekuæina za pranje stakala, mislim da je potrošena /jako kvalitetna bijela boca u koju pretaèem iz veèeg pakiranja
15. metla za èišèenje snijega / zima je i nemam garažu
16. karnister za benzin (crveni) od 5L /bespredmetno jer nikad se ne zna sa ovakvom potrošnjom
17. sprej za kokpit i osvježavajuæi sprej, koji nisu stali u torbu za kozmetiku / a kaj da vam velim, volim èisto i mirisno
18. Elle dekor magazin, iz mislim veljaèe 2010. / iz razloga jer se u njemu spominje naš dragi drug predcjednik i njegov svjetcki poznat studio za industrijski dizajn GRUPA (suptilna reklama))
19. Monografija Hrvatske / predviðeno kao dar za inozemnog mini vlasnika, za širenje hrv. kulture
20. prva pomoæ / proèitaj pod 13
21. krpa za "prljave" poslove x2 / multifunkcionalno i praktièno sredstvo za uvijek pri ruci
22. aktovka / profesija mi nalaže da èesto nosim veæe koliæine spisa pa da ne ispadnem neprofesinalan i seljober s konzum vreèicom
Od gore navedenih predmeta naveo bih kao nepotrebne, SOBNU ANTENU(cca 500g), MALI KIŠOBRAN(cca 250g), REZERVNU LAMELA(cca 750g) i UKRASNU KAPU OD VOLANA(cca 100g), sveukupno okvirne težine 1,6 kg
FOTKA 2
1. rola papirnatog ubrusa / jer nikad neznaš kad èeš maznut èevape ili morat pobjeè u grmlje
2. auto karta HR 2x / jer nemam GPS, X2 iz razloga jer jedna služi kao korekcija drugoj
3. Auto atlas Europe / vidi pod tè.2 st.1 + jer volim putovati daleko
4. Vodiæ Hrvatske / bespredmetno, jer bi ga svi uvijek trebali imati sa sobom da u svkom trenutku znaju koja je najviša planina (dinara 1831m) i najveèe prirodno jezero u HR (vransko kod biograda)
5. CD etui s cca 30tak MP3 cedeja i dodatnih 10-tak koji nisu stali u navedene etuie / DJELOMIÈNO NEPOTREBNO - jer volim sve što vole mladi, a imam i cd player u zlatku
6. papirnata eko vreèica 2x / jer sam ekološki osvješten i mrzim one plastiène koje ti daju na placu kad ideš kupit luk mladi
7. jelenja koža 2x, jedna u etuiu-prava i druga bez / jer mi curi voda u zlatka kad pada jaka kiša kroz gume jer ih nismo zadihtali, pa da zadihtam ovak po seljaèki dok ne odem kod Vlatka da to napravimo.
8. obièna krpa 1x / multipraktik za brisanje
9. vlažne maramice 2paketa, uljne i one druge / za brisanje ruku, guze i ostalih higijenski osjetljivih mjesta sebi i suvozaèici
10. akrediteacija za Fashion HR / NEPOTREBNO - za uspomenu jer mi je frendica jebena modna dizajnerica
11. akreditacija za tjedan suvremenog plesa / NEPOTREBNO - jer mi se neèakinja bavi plesom, da ju gledam i plješèem
12. mirisni privjesci triglav osiguranja x2 / jer ne volim smrad, a nemam za borièe pa sam pokupio ove neke sponzorske ( inaèe preferiram one od ZG osiguranja sa pametnim porukama)
13. mornarsko uže za vježbanje èvorova / NEPOTREBNO, jer nekad kad èekam znam vježbat èvorove da ostanem u formi
14. mini disco kugla / NEPOTREBNO thnx što si ju našo, mislio sam da sam ju davno izgubio
Od predmeta sa FOTO 2 naveo bi kao nepotrebene : Akreditacije za Fashion Hr i tjedan suvremenog plesa (cca 50g), mornarsko uže (cca 100g), mini disco kugla (cca 100g), prekomjerni cd-i (cca 200 g) sveukupno okvirne težine 450g
Daklem moj zakljuèak je da je nepotrebnih stvari svukupno 2kg.
Evo to bi biloukratko moje oèitovanje za sada, a sve u cilju što preciznijeg nastavka analize mog dobrog druga i prijatelja professeura kinfa.

Last edited by vajzgaj on Wed Feb 09, 2011 3:24 pm; edited 5 times in total |
|
| Back to top |
|
 |
porkpie Mini Owner

Mini: Mk V Mainstream Cooper '91, Mk III Austin Mini 1000 '71, Mk I Morris Mini 850 '67... Posts: 678 Location: zagreb
|
Posted: Wed Feb 09, 2011 1:42 pm Post subject: |
|
|
fali vam jos sam gospon fulir..."oprostite nisam ja nikakav šnel fotograf" .... )))) _________________ You're only supposed to blow the bloody doors off! |
|
| Back to top |
|
 |
Lilihip Mini Owner

Mini: 1964 Morris 850 Posts: 2157 Location: Zagreb
|
Posted: Wed Feb 09, 2011 8:27 pm Post subject: |
|
|
Ha ha ha kakav idiot
Samo da napomenem da je ovo uze islo sa nama u portugal. Naravno, to sam otkrio nakon sto smo krenuli.
13. mornarsko uže za vježbanje èvorova / NEPOTREBNO, jer nekad kad èekam znam vježbat èvorove da ostanem u formi |
|
| Back to top |
|
 |
aca grunf Mini Owner
Mini: mini 1000-71 mini 850-76 Posts: 58 Location: Beograd
|
Posted: Wed Feb 09, 2011 9:10 pm Post subject: |
|
|
dobrovoljno se javljam kao spasitelj potrosnje benzina i da delove drvenoga volana nenosis nepotrebno u zlatku,sigurno ce manje trositi goriva.
samo mi za novcice |
|
| Back to top |
|
 |
Fakin Mini Owner

Mini: 1000 '71, 1000 '76, Cooper S '71 Posts: 2034 Location: Zagreb
|
Posted: Thu Feb 10, 2011 8:31 am Post subject: |
|
|
bla, bla, bla vajz ... trla baba lan
Takoðer, ponovnim pretraživanjem auta naišao sam na još par stvari tako da je ukupna težina dodatnog gevihta na autu 26Kg.
Poanta je u tome da: nezagrijana mašina+èesto stajanje na semaforima+ stalno ubrzanje i koèenje (gradska vožnja)+nepotrebna težina auta+višak ulja u motoru+zimsko godišnje doba=poveæana potrošnja.
To je to zasada. Još æu ga malo preštelati (smjesa-paljenje) pa æemo vidjeti. _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Fakin Mini Owner

|
Posted: Fri Feb 11, 2011 7:27 pm Post subject: |
|
|
Update.
Zbog velike sumnje u ispravnost termostata primjenio sam zamjenu istog.
Nakon raskapanja zatekao sam ovo:
Vidi se da je centralni dio otišao nekako u stranu i ustvari nije zatvarao protok vode onako kako bi trebao. Termostat je inaèe 88 stupnja.
A ako se malo bolje pogleda druga slika vidi se otklon i procjep kako ne dihta.
Nakon zamjene termostata i test vožnje stvari su malo drugaèije.
Vajz, nadam se da ti æukica sada bolje izgleda.
I eto, napokon riješen misterij krivog pokazivanja temperature.  _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
drKo Mini Owner
Mini: Cooper 1.3 Spi Posts: 431 Location: Zagreb-Dubrava
|
Posted: Fri Feb 11, 2011 8:12 pm Post subject: |
|
|
a i barem 20% potrošnja manja. _________________ Umjereno uživanje ne može škoditi ni u veæim kolièinama. |
|
| Back to top |
|
 |
Brutalac Mini Owner

|
Posted: Sat Feb 12, 2011 8:35 am Post subject: |
|
|
| drKo wrote: | | a i barem 20% potrošnja manja. |
To sigurno!  _________________ Might have 16 valves but still a mini! |
|
| Back to top |
|
 |
vajzgaj Član MCZ
|
Posted: Sat Feb 12, 2011 10:28 am Post subject: |
|
|
HM, ZANIMLJIVO, NADASVE ZANIMLJIVO ......
 _________________ 2kul4skul |
|
| Back to top |
|
 |
Fakin Mini Owner

|
Posted: Thu Feb 17, 2011 10:27 pm Post subject: |
|
|
Nastavak.
Prije svega mali osvrt.
Motor je iz Mayfair-a 90 god. kompletno rebuildan. Neda mi se sad nabrajati šta sve ali skoro 70% djelova je novih. Motor je gotovo pa standard u svakom pogledu. Na motor je stavljen HS 4 sa iglom AAC koji su tvornièki bili na takvom tj. tom motoru ( pogledaj Haynesa, 99HD81) Svi detalji su usklaðeni tako da možemo reæi da je 99% motora/djelova standard A+ 998cc motor.
Nakon par predradnji (zamjena termostata, izbacivanje pretjerane težine iz auta, korekcija razine ulja i razna èišæenja komponenti) došao sam do potrošnje od 9.5 lit/Km. meðutim i to je previše. Nakon par dodatnih štelanja i provjera ubacio sam u igru tester CO razine ispušnih plinova i dobio vrijednost od èak 6.8% CO. Napravio sam korekciju smjese tako da je sad razina CO plinova 2.5% kao što bi trebala biti prema naravno Haynesu. Sljedi ponovno testiranje.
Napomena: smjesa je prvobitno štelana sa colortune-om koji je pokazivao zadovoljavajuæu plavu boju izgaranja smjese. U takvom setup-u je ovaj motor vožen do sada.
|
 |
Brutalac Mini Owner

|
Posted: Thu Feb 17, 2011 11:38 pm Post subject: |
|
|
Ne znam za vas ostale ali kroz cijeli ovaj topic mi se prozima neki cudan miris...
Malo mi jeduze trebalo ali sam dokucio da mi ovo sve SMRDI na slijedeci Fakinov poslovni poduhvat...
ROLING ROAD!  _________________ Might have 16 valves but still a mini! |
|
| Back to top |
|
 |
vajzgaj Član MCZ
|
Posted: Fri Feb 18, 2011 12:12 am Post subject: |
|
|
FUCK YEAH
_________________ 2kul4skul |
|
| Back to top |
|
 |
Kramer Mini Owner

Mini: Mk3 1969, Special Mk4 1979, Cooper Sport Mk7 2000 Posts: 679 Location: Zagreb
|
Posted: Fri Feb 18, 2011 11:27 am Post subject: |
|
|
kakvo karanje, zajebi to ušarafi MPi i malo prokompjuteriziraj i eto 7lit po gradu  _________________ Oni su mali, ali su veliki, mislim nisu vise mali ali su dovoljno veliki da ne budu mali  |
|
| Back to top |
|
 |
vajzgaj Član MCZ
|
Posted: Fri Feb 18, 2011 11:43 am Post subject: |
|
|
Znam da je of D topic, al moram priznati da mi je jako falio moj dobar drug MUÈKI PROVOKATOR KRAMER.
Pa de si Tzare, jesi zhiv, nemoj više odlaziti sa foruma, bilo je dosadno bez tebe
 |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|