| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
bobo Mini Owner

Mini: MK3 u dijelovima Posts: 364 Location: Zagreb, Maksimir
|
Posted: Thu Jan 03, 2008 1:41 pm Post subject: Jel mi moe netko objasniti.. |
|
|
.. èemu slui onaj erafiæ na kojeg se naslanja polugica kuplunga kada pedala (kuplunga) nije pritisnuta.
Jasno mi je da taj serafic odreduje distancu zahvata ali logicki mi nije jasno. Osim toga, primjetio sam da u mom sluèaju se èak ta polugica ni ne dotakne sa glavom vijka vec je razmak cca pol milimetra. Probao sam odserafit malo da poluga sjedne, meðutim, pojeo se navoj na vijku pa ne mogu kontra maticom to uèvrstiti.
Ajde nek mi netko rasèisti tu "misteriju"..
Druga stvar (o èemu sam veè pisao) jest sljedeèa. Kada stisnem pedalu kuplunga polugica se poène sama od sebe vrlo polako vraèati. Zakljuèujem da je otilo brvljenje ili glavnog ili pomoènog cilindra. Sistem je odzrarèen i ulja ne manjka. Jel ima ko kakav trik da se utvrdi koji od ta dva cilindra je otio kvragu?
Jel bi bilo dosta da repariram i stavim nove gumice ili je pametnije ièi odma na sve novo. Nije mi ao love ali ne elim ju ni bezveze bacat.
Svi prijedlozi i rijeèi podrke dobrodoli! |
|
| Back to top |
|
 |
Fakin Mini Owner

Mini: 1000 '71, 1000 '76, Cooper S '71 Posts: 2034 Location: Zagreb
|
Posted: Thu Jan 03, 2008 2:02 pm Post subject: |
|
|
Zbog samog dizajna i izvedbe zamanjaka/lamele/potisne ploèe, taj mali arafiæ odreðuje donju granicu hoda kuplunga. Tojest kada æe lamela sasvim primiti kada se pusti pedala kuplunga. Kada je sve novo razmak izmeðu ruèice i glave arafa treba biti 0.5mm. Odarafljivanjem se poluga mièe prema van i time je potreban manji hod pedale da bi se odpustila lamela. Ako je poluga previe razmaknuta dolazi do proklizavanja lamele. Najbolje je da prisloni glavu arafa na samu polugu kuplunga.
Teko je to objasniti, trebao bi ti nacrtati i onda objanjavati.
A to se tièe drugog pitanja riknuo je ili glavni ili pomoæni.
Po meni je najbolje da oba reparira te zamjeni gumeni lajtung i problem rjeen. Ako su cilindri bili veæ reparirani ili su stari preko 25 godina, kupi nove. _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
bobo Mini Owner

|
Posted: Thu Jan 03, 2008 3:07 pm Post subject: |
|
|
| Fakin wrote: | Zbog samog dizajna i izvedbe zamanjaka/lamele/potisne ploèe, taj mali arafiæ odreðuje donju granicu hoda kuplunga. Tojest kada æe lamela sasvim primiti kada se pusti pedala kuplunga. Kada je sve novo razmak izmeðu ruèice i glave arafa treba biti 0.5mm. Odarafljivanjem se poluga mièe prema van i time je potreban manji hod pedale da bi se odpustila lamela. Ako je poluga previe razmaknuta dolazi do proklizavanja lamele. Najbolje je da prisloni glavu arafa na samu polugu kuplunga.
Teko je to objasniti, trebao bi ti nacrtati i onda objanjavati.
A to se tièe drugog pitanja riknuo je ili glavni ili pomoæni.
Po meni je najbolje da oba reparira te zamjeni gumeni lajtung i problem rjeen. Ako su cilindri bili veæ reparirani ili su stari preko 25 godina, kupi nove. |
Cek malo? Jesu li Fakin i El Presidente ista osoba?
Uglavnom hvala na odgovoru. Lamela je (navodno) skoro nova pa po tome ne smeta da se poluga i glava vijka ne dodiruju!?
Sto se tice ovog drugog sve je to staro valjda koliko i sam auto pa mi valjda ne gine kupovina novog.
Jel bolje kupovati preko mini sparesa ili vi imate neke druge (povoljnije) kanale?
Jos za kraj bi bilo idealno da me neko savjetuje koje konkretno djelove.. mislim .. znam ja koje djelove ali za svaki sluèaj. Radi se o onoj staroj spojci...ne verto... |
|
| Back to top |
|
 |
Fakin Mini Owner

Mini: 1000 '71, 1000 '76, Cooper S '71 Posts: 2034 Location: Zagreb
|
|
| Back to top |
|
 |
bobo Mini Owner

|
Posted: Thu Jan 03, 2008 7:28 pm Post subject: |
|
|
Nazalost, nisam se rodio obdaren znanjem... drugim stvarima DA, ali znanjem ipak nisam.. |
|
| Back to top |
|
 |
|